Porin Taiteilijaseura Rauman taidemuseossa 12.10.2019 - 06.01.2020. Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 11.10. klo 18-20!

Porin Taiteilijaseura tarjoaa vuosinäyttelyssään kattauksen tuoretta satakuntalaista nykytaidetta, jossa taiteen eri tekniikat ovat laajasti edustettuina maalaustaiteesta aina interaktiiviseen mediataiteeseen saakka. Näyttelyn 17 taiteilijasta tai taiteilijaryhmästä osa on jo vakiintuneen uran tehneitä, osa vasta uransa alkuvaiheessa olevia tekijöitä. Teokset ovat pääosin valmistuneet parin-kolmen viime vuoden aikana, ja osa niistä toteutuu vasta paikan päällä suoraan tilaan.

Kokonaisuus perustuu avoimeen hakuun, jossa taiteilijat ovat esitelleet taustamateriaaleja omasta tuotannostaan. Näin ollen näyttelyllä ei ole erityistä teemaa, vaan teosten aihepiirit sivuavat inhimillisen elämän koko kirjoa, hyvin yksilöllisestä varsin yleismaailmalliseen. Mukana on niin identiteettitutkielmia ja luonnonhavainnointeja kuin tulkintoja maailman epäjärjestyksestä ja tulevaisuuden uhista. Rinnalla kulkevat kuitenkin myös pyrkimykset riskienhallintaan ja ongelmanratkaisuihin.

Näyttelyn symboliksi nousee se Kokemäenjoen jokivarren avara vaikutuspiiri, joka ulottuu Kokemäeltä Porin ja Pohjois-Satakunnan seutukunnille. Sen välityksellä Porin Taiteilijaseura tarjoaa vierailullaan Vanhan Rauman idyllisessä ja inspiroivassa taidemuseossa oman erityisen näkökulmansa tämän päivän maailman satakuntalaisuuteen: Kokemäenjoki on puhdistumassa aiempien vuosikymmenten alennustilasta valtavaksi voimavaraksi ja luovuuden virraksi. Eli kohteliaasti ja ytimekkäästi porilaisittain ilmaistuna, hieman ylpeyttäkin mukana äänessä: Tos o, pir hyvänäs!

Näyttelyn taiteilijat:

Tapio Haapala, Anni Hurmila, Anne Kimiläinen, Ari Koivisto, Kari Kärkiluoma, Marko Lampisuo, Jonna Lepistö, Maria Leppänen, Timo Lintula, Sanna Pajunen, Samu Raatikainen, Päivi Setälä, Veijo Setälä, {TES}, Hanna Tammi, Pasi Vainionpää, Mikko Ängeslevä

Näyttelyn kuraattori:

Marketta Haila on vapaa kuraattori, joka on toiminut muun muassa Porin taidemuseon johtajana 1979-1998.

30.11.-15.12.2019

Porin Taiteilijaseuran talvinäyttely P-galleriassa

Peen joulu

Tervetuloa!

Tonttu istahti ylimmälle rapulle puuhakkaan päivän päätteeksi. Hän oli hoidellut omia tonttuhommia, sukinut parran, ommellut salataskun nuttuunsa, haistellut säätä, mutta auttanut myös kotinsa kiireisiä ihmisiä. Sähkökiuas oli jäänyt päälle, maitopurkki oli unohtunut pöydälle ja lasten sukkapyykki oli jäänyt ripustamatta.

Ja tiedoksi kaikille, että tämä on nyt sellainen harmaa tonttu, ei joulupukin tonttu. Nämä tontut asuvat joka kolkassa, taloissa, metsissä ja pihapiirissä. Heidän tehtävänä on katsoa vähän ihmisten perään, jos heitä vain välillä muistetaan puurolautasella, kunnon loppulöylyillä, eikä sotketa heidän synnyinkoloja metsissä tai riivitä sammalia kivien päältä. Tälle tontulle riitti mainiosti puuronloppu kattilan pohjassa, hunajatee ja hiljainen talo öisin. Hiiretkin hän oli lahjonut pysymään poissa seinän välistä möykkäämästä ja vienyt niille murusia ulos kiven päälle. Tontun mielestä siinä oli taikaa, kun hän valvoi kodin unta ja katseli rapputasanteella ihmisten seinälle hankkimiaan ja saamiaan taideteoksia. Niissä näkyi ajan pitkä virta ja ne paljastivat tontulle ihmisen mielen.

Taidehankintoja isoon tai pieneen makuun P-gallerian talvinäyttelystä!